Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Απαραίτητη η επαφή πατέρα-παιδιού των διαζευγμένων ζευγαριών,01/11/2005

Ψυχολογία : Ψυχολογία

Λονδίνο: Τα παιδιά που συνεχίζουν να έχουν επαφή με τον πατέρα τους έπειτα από ένα διαζύγιο αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με επικεφαλής την Δρ Τζούντι Νταν έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 162 παιδιά διαζευγμένων ζευγαριών για δύο περίπου χρόνια, εκ των οποίων μόλις το 18% είχαν επαφή με τον πατέρα τους.
Στο ξεκίνημα της μελέτης τα παιδιά ήταν έξι ετών. Σε ηλικία οκτώ ετών οι επιστήμονες πραγματοποίησαν συνεντεύξεις τόσο μαζί τους, όσο και με τις μητέρες τους σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν τη σχέση τους με τον πατέρα, τη μητέρα και τον ενδεχόμενο πατριό τους.
Όπως διαπιστώθηκε, η έλλειψη επαφής με το φυσικό πατέρα αύξανε την αρνητική ή επιθετική συμπεριφορά των παιδιών τόσο προς τους θετούς, όσο και προς τους φυσικούς γονείς τους.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις όπου η επαφή ανάμεσα στο παιδί και το φυσικό πατέρα ήταν συχνή συνέβαλε στην ομαλότερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του πρώτου, κάτι που ίσχυε περισσότερο στην περίπτωση ανυπαρξίας και λιγότερο στην ύπαρξη θετού πατέρα, καθώς και στην περίπτωση κατά την οποία οι μητέρες των παιδιών είχαν μείνει για πρώτη φορά έγκυες όταν ήταν έφηβες.
«Η συχνή επαφή των παιδιών διαζευγμένων ζευγαριών με το φυσικό πατέρα τους είναι άκρως σημαντική για την ψυχική υγεία των πρώτων και ιδίως για εκείνα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως στην περίπτωση όπου τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι έντονα ή υπάρχουν οικονομικές και ψυχο-ροργανικές δυσχέρειες», σχολιάζει με δηλώσεις της στο BBC η Δρ Νταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: