Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Tα παιδιά, μεγάλα θύματα της κρίσης

Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των ανήλικων που ζουν σε φτωχά νοικοκυριά. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα παιδιά είναι πιο εκτεθειμένα στους κινδύνους της φτώχειας.
Ειδικότερα, ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) το 2009 ανήλθε σε 23,7%, ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο του συνολικού πληθυσμού που, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, ανήλθε στο 19,7% (με περίοδο αναφοράς το εισόδημα του 2008).


Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Καράογλου για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό για τις ελληνικές οικογένειες.

Ο Κουτρουμάνης επικαλείται ειδικότερα τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης νοικοκυριών του έτους 2009 (European Union -Statistics on Income and Living Conditions ), με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2008, τα οποία είχαν ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και δείχνουν ότι:

Το 19,7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από φτώχεια. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, 20,2% και 19,1% αντίστοιχα.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,4%.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των ανέργων ανέρχεται σε 38,1%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία απειλούνται από φτώχεια κατά 18,5%, ενώ αυτά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία κατά 25,1%. Επίσης τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ανά βαθμό πυκνότητας πληθυσμού είναι 32% για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, 8,8% για τις περιοχές ενδιάμεσης πυκνότητας και 58,3% για τις αραιοκατοικημένες περιοχές.
Ως προς τις υλικές στερήσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών, το 49,2% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 18 ετών αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.
από το Ποντίκι
 http://despvmontaz.blogspot.com/2011/10/t.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: