Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΖΥΓΙΑ
«Να σπάσουν τα στερεότυπα που στερούν τα παιδιά από τους πατεράδες!»

http://www.neaegnatia.gr/index.php?&sec=53&cid=3141
Ένας εξαιρετικά σημαντικός και δραστήριος σύλλογος ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του Πανευρωπαϊκού του Συνεδρίου, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε…η επιμέλεια των παιδιών διαλυμένων γάμων! Πρόκειται για το συνέδριο του συλλόγου για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νομαρχία Δράμας, με την συμμετοχή 17 συνολικά χωρών.
Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του συλλόγου, «ο γονεϊκός ρόλος του άνδρα δεν αναγνωρίζεται σαν βασικό στοιχείο της προσωπικότητας και της συναισθηματικής του ωρίμανσης και ολοκλήρωσης, αλλά σαν δευτερεύον χαρακτηριστικό σαφώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του άνδρα και τον κατατάσσει σε πολίτη δευτέρας κατηγορίας». Στην διακήρυξη εξηγείται πως «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικρατεί στον τόπο μας όσον αφορά στην επιμέλεια του παιδιού μετά την λύση του γάμου, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί υπέρ του συμφέροντος του παιδιού, αλλά αντιθέτως παραβιάζει το κατοχυρωμένο από διεθνείς συνθήκες δικαίωμα του στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη».
Ζούμε στο «μεσαίωνα
του οικογενειακού δικαίου»…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Σπιτάλας μίλησε στη «Ν.Εγνατία» για το συνέδριο και τους στόχους του, λέγοντας πως κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν περίπου 40 ομιλίες σχετικά με τα δικαιώματα των ανδρών και των πατεράδων, ιδίως όσον αφορά στην πατρότητα παιδιών από διαζύγια. Εκεί, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος, φάνηκε το πόσο πίσω είναι η Ελλάδα σε τέτοια θέματα, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την συνέχεια, αφού πλέον τέθηκαν σε συζήτηση θέματα που θίγονται για πρώτη φορά με ενθαρρυντικά μηνύματα για τους…πατεράδες. Χαρακτήρισε «μεσαίωνα του οικογενειακού δικαίου» τη κατάσταση στην Ελλάδα, ζητώντας να αλλάξουν συγκεκριμένες διατάξεις και να μπουν επιτέλους οικογενειακοί δικαστές, ειδικευμένοι σε τέτοια λεπτά ζητήματα. Άλλωστε, στην Ευρώπη υπάρχει ήδη δυναμική κινητοποίηση σε βαθμό που Ισπανία και Αυστρία θα κατεβάσουν κόμμα πατεράδων στις Ευρωεκλογές!
Ελπίδα σε πατεράδες
και παιδιά με συμμετοχή…μαμάδων!

Ο κ. Σπιτάλας θεωρεί άλλωστε πως με τη δημιουργία του συλλόγου δίνουμε ελπίδα, τόσο στους πατεράδες, όσο και στα παιδιά, για να έχουν μία ισορροπημένη ανάπτυξη κοντά και στους δύο του γονείς. Μία τεράστια πρωτοτυπία στο σύλλογο και στο συνέδριο είναι ότι συμμετέχουν γυναίκες και μητέρες οι οποίες εμφανίζονται σύμφωνες με τα αιτήματα των δημιουργών των συλλόγων! Μάλιστα μία εξ αυτών, η Φανή Τσιρβούλα, έχει επωμιστεί το βάρος της ετοιμασίας των επόμενων κινήσεων του συλλόγου, ενώ ήταν και βασική εισηγήτρια του συνεδρίου!
Θεόδωρος Σαλτίρης
http://www.neaegnatia.gr/index.php?&sec=53&cid=3141

Δεν υπάρχουν σχόλια: